Üdvözöljük a

GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elnöki köszöntő

 A Kereskedelmi Tagozat elnöksége nevében köszöntöm Önt az oldalunkon. Tagozatunk küldetése, hogy naprakész információkat szolgáltasson tagjaink, leendő tagjaink és az érdeklődők számára a kereskedelem, az élelmiszer-kereskedelem, az idegenforgalom és a szállítmányozás területéről. Rendézvényeinkkel, programjainkkal ezt kívánjuk megvalósítani. Arra bíztatom Önt, hogy használja ki Tagozatunk és a Kamara által kínált lehetőségeket. Kérjen, kérdezzen, véleményezzen, mi az Önök rendelkezésére állunk!

Sikeres egyeztetés: MKIK a vendéglátás áfaváltozásáról

Az áfatörvény életszerű módosítását is javasolja többek közt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma. A testület július 4-én tartott ülésén a vendéglátás legfontosabb kérdéseit tárgyalta.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felé több érintett vállalkozás jelzett a 2017. január 1-el életbe lépett és a továbbiakban 2018. január 1-től életbe lépő éttermi szolgáltatás Áfa-változásból eredő gyakorlati problémákat.

Jó tapasztalatok - A kereskedelmi ágazat beszállítóinál jártak a Rábaközben

Az eddigi évekhez hasonlóan a Kereskedelmi Tagozat idén is  szervezett szakmai utat annak érdekében, hogy a vállalkozások megismerhessék a Győr és környékén működő élelmiszergyártó cégek kínálatát és további kapcsolatokat is kiépíthessenek.

Tuttinál 2017-06-29

Pályázati felhívások kereskedelmi vállalkozások számára

GINOP felhívások Közép-magyarországi régión kívüli területekre.

GINOP-3.2.2-8.2.4-16 Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása.

GINOP-5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására

GINOP-6.1.5-16 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalóinak

GINOP-6.1.6-16 Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára

A támogatási kérelmek benyújtása 2017. június 1-től 2017. október 30-ig lehetséges.

Számlázó programok: egy év haladék az adatbejelentésre

Érdemes már most erőforrásokat átcsoportosítaniuk a vállalkozásoknak a számláikkal kapcsolatos valós idejű adatszolgáltatáshoz szükséges informatikai fejlesztésekre.

A kormány április 29-ei bejelentése szerint ugyan csak 2018. július 1-jétől lesz kötelező az online adatszolgáltatás a számlázó programok esetében az eredetileg elképzelt 2017. júliusi határidőhöz képest, de – mivel bonyolult rendszereket kell összehangolni – szükség is van egy évre a felkészülésre.

Egyelőre még nem a szükséges jogszabály-módosítás még nem történt meg, így az érintettek csak annyit tehetnek, hogy a közelgő feladatokra erőforrásokat csoportosítanak át, feladataik között tervezik, hogy 2017. július 1-jétől tesztelik a rendszert. Így egy évük lesz arra, hogy megismerjék, kérdéseket tegyenek fel a szakértőknek, észrevételezzék, és a szükséges belső fejlesztéseket elvégezzék és bevezessék.

40. Utazás Kiállításon jártunk

Utazás Kiállítás

 

Megnyílt Budapesten a 40. Utazás kiállítás, amelyen Győr a díszvendég. A kamara (GYMSMKIK) delegációja is részt vett a megnyitón.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója a rendezvény március 2-i megnyitóján elmondta: a kiállítás idén negyvenéves, története hűen tükrözi az utazási szokások változását, és kicsit Magyarország történetét is. Idén mintegy negyvenezer látogatót várnak. A résztvevők kétszáz magyar turisztikai szolgáltató kínálatából válogathatnak – ismertette.

A kiállítás belföldi díszvendége idén az Európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF) rendező Győr, a külföldi Oroszország, a kulturális díszvendég pedig Pannonhalma. Idén mintegy 40 ezer látogatót várnak.

2018-tól jön a céges ügyfélkapu, azaz cégkapu

Az eddig csak természetes személyek által egyéni döntés vagy szükségszerűség alapján igényelt ügyfélkapu mellett hamarosan a gyakorlatban is találkozhatunk a cégek számára kötelező elektronikus ügyfélkapu, vagy más néven cégkapu intézményével.

A cégtörvény 2017. január elsejétől hatályos módosítása értelmében a cégjegyzéknek valamennyi gazdálkodó szervezet esetében tartalmaznia kell a cég hivatalos elérhetőségét. Ennek nyilvántartása 2018. január elsejétől kötelező, de a már létező gazdálkodó szervezeteknek az elérhetőség bejelentését 2017. augusztus 30-ig kell teljesíteni.

NAV - Júliustól lép hatályba az új jövedéki törvény

Tavaly fogadta el az Országgyűlés az új jövedéki törvényt, amely számos változást hoz a jövedéki szabályozásban, és amelyet július 1-jétől kell alkalmazni. Lényeges változás például a korábbi szabályozáshoz képest, hogy a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivétel azonban az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig.

Az EKAER és annak adóhatósági ellenőrzése

Szinte alig akad adózó vagy adóalany, akit az EKAER-rendszerhez fűződő kötelezettség ne érintene. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2017. évben is az adóhatóság egyik kiemelt ellenőrzési területe az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, azaz az EKAER területe, tekintettel arra, hogy az EKAER által más adónemekre is rálátással bír az adózók tekintetében (jövedéki adó, népegészségügyi termékadó, környezetvédelmi termékdíj, általános forgalmi adó, foglalkoztatotti bejelentés stb..). Célszerű különös gondot fordítani a cégeknek a bejelentések határidőben történő megtételére, esetleges módosítására, valamint a további adminisztratív előírások teljesítésére, mert ezek hiánya jelentős bírságokat okozhat akár az utólagos ellenőrzés során is.

Turisztikai szakmai osztály látogatása a Soproni Kamarránál

A Kereskedelmi tagozat elnöksége és a Turisztikai szakmai osztály elnöksége szakmai látogatást szervezett a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarához.  A látogatás fő célja a tapasztaltcsere és a jó gyakorlatok egymással való megosztása és a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezése, megvitatása.

GastroPan vendéglátóipari kiállításra utaztunk

Délkelet-Európa legjelentősebb nemzetközi sütőipari, cukrászati gasztronómiai, fagylalt, kávé és vendéglátóipari szakmai kiállításán vett részt a kamaránk kereskedelmi tagozatának 14 fős delegációja 2017. március 23-26 között. A résztvevők felkeresték Kolozsváron a Magyar Főkonzulátust, ahol egy találkozó keretében megismerhették Románia gazdaságát, és üzleti környezetéről kaphattak hasznos információkat. A találkozón, a külgazdasági attasé és kollégái mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. kolozsvári irodavezetője, a Kárpátia Magyar-Román Vegyes Kamara alelnöke és a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is részt vett.

Pezsgő kamarai élet - a kamara a Törley nyomában

A 130 éves Törley pezsgőgyárban zárta az évet kamaránk kereskedelmi tagozata. Megismerték a pezsgőgyártas és a  degorzsálás  folyamatát. A beszállítói kapcsolatok kiépítése mellett az új termékek bemutatására is sor került. A márka sikertörténetének megismerése méltó lezárása volt a 2016-os 126. Kamarai évnek.