Üdvözöljük a

GYMSKIK, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Elnöki köszöntő

 A Kereskedelmi Tagozat elnöksége nevében köszöntöm Önt az oldalunkon. Tagozatunk küldetése, hogy naprakész információkat szolgáltasson tagjaink, leendő tagjaink és az érdeklődők számára a kereskedelem, az élelmiszer-kereskedelem, az idegenforgalom és a szállítmányozás területéről. Rendézvényeinkkel, programjainkkal ezt kívánjuk megvalósítani. Arra bíztatom Önt, hogy használja ki Tagozatunk és a Kamara által kínált lehetőségeket. Kérjen, kérdezzen, véleményezzen, mi az Önök rendelkezésére állunk!

Kereskedelmi tagozat Családi Napja

Családi Nap

2017. június 06-án tartottuk a „Kereskedelmi Tagozat Családi Napja” című rendezvényünket, amely az előző évekhez hasonlóan idén is kellemes időben és jó hangulatban zajlott, kicsik és nagyok aktív részvételével.

Pályázati felhívások kereskedelmi vállalkozások számára

GINOP felhívások Közép-magyarországi régión kívüli területekre.

GINOP-3.2.2-8.2.4-16 Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása.

GINOP-5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására

GINOP-6.1.5-16 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalóinak

GINOP-6.1.6-16 Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára

A támogatási kérelmek benyújtása 2017. június 1-től 2017. október 30-ig lehetséges.

Kormánydöntés született az osztrák bér- és szociális dömping elleni törvény módosításáról, jelentős könnyítések várhatók a fuvarozó ágazatban.

Az osztrák szövetségi kormányban döntés született a Bér- és szociális dömping elleni törvény 2017. januártól hatályos változatának a fuvarozó ágazatra vonatkozó.módosításáról. A tervezett hatálybalépés 2017. június 1.

Az osztrák kormány a törvénymódosítási javaslatot benyújtotta a parlamentnek, a módosítás tervezett hatálybalépése 2017.06.01. A módosítás az áru- és személyszállítási ágazatban jelentős könnyítéseket jelentene a külföldi vállalkozások bejelentési és dokumentációs kötelezettségei tekintetében.

A törvénymódosítási tervezet célja elsősorban a határon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében munkavállalókat Ausztriába kiküldő külföldi fuvarozó vállalkozásokra vonatkozó adminisztratív előírások egyszerűsítése.

Az anyagi ösztönzőknél is fontosabb a képzés a turizmus-vendéglátásban

2017. május 4.

Az Y-generáció térnyerése a munkaerő-piacon a munkahelyekkel szembeni elvárások átrendeződésével is együtt járt. A képzési lehetőségeket tartják a legfontosabbaknak munkahelyi ösztönzők között a magyarországi turizmus-vendéglátásban dolgozók, valamint a területen tanuló diákok – derül ki a Danubius Hotels Group és az Employ Your Brand hr-kommunikációval foglalkozó szakportál közös kutatásából. A szektorban mind a szakmai továbbképzések, mind a nyelvi képzések iránt jelentős igény mutatkozik, ugyanakkor az utóbbiaknak a tanulók valamivel nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A folyamatos szakmai fejlődés fontosságát a kutatás elemzői szerint mindenekelőtt az Y-generáció térnyerése magyarázhatja, amelynek tagjai versenyképessé gük zálogaként tekintenek a képzésekre, ami ösztönzőleg hat az idősebb generációkra is.

Számlázó programok: egy év haladék az adatbejelentésre

Érdemes már most erőforrásokat átcsoportosítaniuk a vállalkozásoknak a számláikkal kapcsolatos valós idejű adatszolgáltatáshoz szükséges informatikai fejlesztésekre.

A kormány április 29-ei bejelentése szerint ugyan csak 2018. július 1-jétől lesz kötelező az online adatszolgáltatás a számlázó programok esetében az eredetileg elképzelt 2017. júliusi határidőhöz képest, de – mivel bonyolult rendszereket kell összehangolni – szükség is van egy évre a felkészülésre.

Egyelőre még nem a szükséges jogszabály-módosítás még nem történt meg, így az érintettek csak annyit tehetnek, hogy a közelgő feladatokra erőforrásokat csoportosítanak át, feladataik között tervezik, hogy 2017. július 1-jétől tesztelik a rendszert. Így egy évük lesz arra, hogy megismerjék, kérdéseket tegyenek fel a szakértőknek, észrevételezzék, és a szükséges belső fejlesztéseket elvégezzék és bevezessék.

SZAKMAI ÚT A KERESKEDELMI ÁGAZAT BESZÁLLÍTÓIHOZ

Az eddigi évekhez hasonlóan Kereskedelmi Tagozatunk idén is szakmai utat szervez annak érdekében, hogy vállalkozásaink megismerhessék a Győr és környékén működő élelmiszergyártó cégek kínálatát és egyben lehetőséget biztosítsanak további kapcsolatok kiépítésére az érintett felek között.

Az EKAER és annak adóhatósági ellenőrzése

Szinte alig akad adózó vagy adóalany, akit az EKAER-rendszerhez fűződő kötelezettség ne érintene. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2017. évben is az adóhatóság egyik kiemelt ellenőrzési területe az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, azaz az EKAER területe, tekintettel arra, hogy az EKAER által más adónemekre is rálátással bír az adózók tekintetében (jövedéki adó, népegészségügyi termékadó, környezetvédelmi termékdíj, általános forgalmi adó, foglalkoztatotti bejelentés stb..). Célszerű különös gondot fordítani a cégeknek a bejelentések határidőben történő megtételére, esetleges módosítására, valamint a további adminisztratív előírások teljesítésére, mert ezek hiánya jelentős bírságokat okozhat akár az utólagos ellenőrzés során is.

Turisztikai szakmai osztály látogatása a Soproni Kamarránál

A Kereskedelmi tagozat elnöksége és a Turisztikai szakmai osztály elnöksége szakmai látogatást szervezett a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarához.  A látogatás fő célja a tapasztaltcsere és a jó gyakorlatok egymással való megosztása és a jövőbeli együttműködési lehetőségek feltérképezése, megvitatása.

Ideje foglalkoznunk az iparűzési adóval

Örömmel üdvözölhetjük azt, hogy 2017. január 1-től lehetőségünk van arra, hogy az éves helyi iparűzési adóbevallásunkat elektronikusan az állami adó- és vámhatósághoz (NAV) küldjük be az illetékes önkormányzat helyett. Több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén lehetőség van a hipa-bevallások csoportos beküldésére is.

Változás a szállítmányozásban

Életbe lépett az ökológiai termékek behozatalát, a szállítmányok unión belüli mozgását pontosabban nyomon követő új uniós elektromos tanúsítási rendszer

GastroPan vendéglátóipari kiállításra utaztunk

Délkelet-Európa legjelentősebb nemzetközi sütőipari, cukrászati gasztronómiai, fagylalt, kávé és vendéglátóipari szakmai kiállításán vett részt a kamaránk kereskedelmi tagozatának 14 fős delegációja 2017. március 23-26 között. A résztvevők felkeresték Kolozsváron a Magyar Főkonzulátust, ahol egy találkozó keretében megismerhették Románia gazdaságát, és üzleti környezetéről kaphattak hasznos információkat. A találkozón, a külgazdasági attasé és kollégái mellett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. kolozsvári irodavezetője, a Kárpátia Magyar-Román Vegyes Kamara alelnöke és a Kolozs Megyei Tanács alelnöke is részt vett.